Konijnendeskundige

Het konijnen welzijn staat bij mij voorop en daarom heb ik de corona-periode tot nu toe goed gebruikt en de opleiding tot konijnenverzorger met succes gevolgd. Je kunt bij mij terecht voor voedings- en gedragsadvies.
Aan de hand van alle gegevens die ik van de baasjes krijg over de konijnen zal ik dan bijvoorbeeld een voedingsplan opstellen dat specifiek voor die konijnen van toepassing zal zijn.

Een belangrijk aspect van mijn dagelijkse werk is het monitoren van de dieren.
Dat betekent dat ik ze tijdens onze activiteiten, maar ook op overige momenten op de dag goed observeer.
Alleen door het goed observeren van dieren leer je afwijkingen in gedrag, bewegingen, maar ook hun keutels e.d. vroegtijdig herkennen.
Dit kunnen afwijkingen zijn die een medische reden hebben, maar kunnen ook mentale oorzaken hebben.
Onder afwijkingen versta ik dan een daadwerkelijk gebrek, maar een afwijking kan ook zijn dat bv gedrag op het logeeradres anders is dan thuis (zoals door baasjes van te voren beschreven).
Die afwijkingen zijn dan ook weer te onderscheiden in afwijking voor dat specifieke dier of voor dat specifieke diersoort.

Over het algemeen heeft elke afwijking een reden en de meeste situaties kunnen verholpen of verbeterd worden. In bepaalde situaties (zeker medische) kies je dan voor een konijnendeskundige dierenarts die het dier grondig fysiek onderzoekt. Maar een konijnendeskundige kan ook al veel situaties beoordelen en aan de hand van de bevindingen adviseren.


Maar het kan ook gebeuren dat ik tijdens een logeerperiode iets observeer en mij daar dan verder in verdiep, dingen ga uitzoeken en aan de hand daarvan een “Konijnendeskundig Diagnoseplan” opstel voor een konijn/koppel.

Het is belangrijk voor de levensduur als ook de kwaliteit van het leven van een konijn met Megacolon om dit door een konijnendeskundige dierenarts te laten onderzoeken en zo snel mogelijk volgens een specifiek dieet te gaan leven. Afhankelijk hoe ernstig de Megacolon al is en er sprake is van ophopingen zal een dierenarts ook medicatie voor kunnen schrijven.

Mocht jij vermoeden hebben dat jouw konijn iets mankeert, laat het vooral nakijken door een konijnendeskundige dierenarts.
Op de lijst van Stichting Konijnenbelangen kun je zo’n dierenarts bij jou in de buurt zoeken.
Konijnen.nl :: konijnendoktoren

Daarnaast is een goed “voedingsplan” voor onze konijnen ook erg belangrijk. Hierbij zou ik jou, als konijnendeskundige, ook kunnen helpen en adviseren.
Neem gerust contact met mij op via Whatsapp.