Megacolon

Ik ken Stumper al wel langer en heb ook de vorige keren dat ze kwam logeren wel gemerkt dat de keutels niet zo waren als ze moesten zijn. Destijds gaf ik dat meer de schuld aan een teveel aan biks dat ze dagelijks kregen.Toen Stumper en haar nieuwe maatje Zorro dit keer weer kwamen viel mij de “afwijkende” ontlasting meteen weer op. Dit keer heb ik alleen een grotere kennis over konijnen door mijn opleiding tot konijnenverzorger. En dat heb ik goed kunnen gebruiken voor Stumpers situatie.

Stumpers keutels zagen er niet “normaal” uit. Ze hadden steeds een andere vorm, waren langwerpig, er zal ook veel haar in, soms heel groot en soms weer wat kleiner, en bijna altijd nattig.

Mijn vermoeden was dat Stumper een “Charlie-konijn” is met als problematiek Megacolon.
Charlie-konijnen zijn konijnen die verkeerd gefokt zijn en het grootste deel van deze konijnen hebben te maken met Megacolon.
Kanttekening: niet alle Charlie-konijnen hebben Megacolon (alhoewel de meesten dus wel) en niet alle konijnen met Megacolon zijn Charlie-konijnen.

Bij Megacolon is er sprake van een verwijding en verslapping van een gedeelte van de dikke darm. De gladde spieren van de darm worden niet meer genoeg geprikkeld waardoor de darmbeweging erg slecht is. Het voedsel wordt niet meer op de goede manier doorgevoerd en kan gaan ophopen op verschillende plekken in de darm. Die ophopingen zullen uitdrogen en keihard worden, waardoor het steeds moeilijker wordt om een goede doorvoer door de darm te krijgen. Door de ophoping raakt de darm steeds verder opgerekt.
Omdat de peristaltiek van de darm belemmerd is, ontstaat er ook vaak gas op de verschillende voedselophopingen in de darm.

De keutels van konijnen met Megacolon zijn wisselend van vorm en maat: klein en onregelmatig en zeer hard, maar ook weer extreem groot, vaak afgeplat of langwerpig.
Soms zijn ze zelfs zo groot dat ze bijna niet meer herkenbaar zijn als konijnenkeutels. De grote keutels zijn vaak juist zachter dan normale keutels.Een konijnendeskundige dierenarts zou eventueel bobbels in de darmen kunnen voelen. Dit zijn stukken ingedroogd en niet afgevoerd voedsel.

Het is belangrijk voor de levensduur als ook de kwaliteit van het leven van een konijn met Megacolon om dit door een konijnendeskundige dierenarts te laten onderzoeken en zo snel mogelijk volgens een specifiek dieet te gaan leven. Afhankelijk hoe ernstig de Megacolon al is en er sprake is van ophopingen zal een dierenarts ook medicatie voor kunnen schrijven.

In Stumpers geval heb ik haar baasje een “Konijnendeskundig Diagnoseplan” en een “Voedingsplan” mee gegeven dat specifiek opgesteld was op mijn bevindingen wat betreft vooral Stumper maar ook Zorro natuurlijk. Een konijnendeskundige dierenarts bevestigde later mijn “diagnose”. Ze kon diverse ophopingen in Stumpers darmen voelen, maar gelukkig waren die nog niet heel groot en hoopte ze dat Stumper het nog een hele tijd goed door zou kunnen met mijn opgestelde voedingsplan en zonder medicatie. Maar er zal vast een tijd komen waarop ook Stumper medicatie zal moeten gaan gebruiken.
Megacolon is zeer pijnlijk voor konijnen. Bij Stumper zijn we er gelukkig dus vrij vroeg achter gekomen.

Observeer je konijn vanaf het begin goed, zodat je een verandering in gedrag, keutels, eetgewoontes e.d. in een vroeg stadium zelf vaststeld. Mocht je twijfelen, zoek een dierenarts op of vraag raad bij een konijnendeskundige.