Extra informatie

Haasjes versus Konijnen
Haasjes worden helemaal compleet geboren met vacht, kunnen horen, zien. Heel anders dan konijnen, die kaal, doof en blind geboren worden en ook in hun nest blijven de eerste tijd. Haasjes worden midden in een veld geboren en kunnen er ook al meteen op uit trekken. Moeder haas verlaat de geboorteplek vrij snel na de geboorte van de jongen. ’s Avonds rond de schemering komen zowel moeder haas als alle jongen terug naar de geboorteplek waar ze dan gezoogd worden. Na het zogen gaat iedereen weer zijn eigen gang.

Haasjes worden dan ook vaak met goedbedoelde, maar verkeerde redenen opgepakt en bijvoorbeeld naar de wildopvang gebracht. Het probleem is dat je meestal niet de exacte vindplaats in zo’n veld terug kunt vinden om ze dan weer terug te zetten. Zet je ze ergens anders weer uit, zullen ze hun geboorteplek niet terug kunnen vinden.

Mocht je een haasje (of misschien denk je dat het een konijntje is) vinden en hem niet alleen achter durven laten….Bel een wildopvang of de dierenambulance en leg uit wat je ziet.
– Is het een klein haasje in een weiland….rustig laten zitten.
– Is het een klein haasje op een bouwterrein of op een ander onveilige plek…dan kun je de dierenambulance bellen of het haasje naar de wildopvang brengen.
– Vind je een ander jong dier of een dier dat duidelijk verzorging nodig heeft…overleg met de wildopvang of dierenbescherming waar je verstandig aan doet.

Eten en drinken
Geeft de wilde dieren niet zomaar eten, want als je geen kenner bent geef je gauw hele verkeerde verzorging. Hou het dier warm en bel meteen de wildopvang of de dierenambulance. Ga het niet zelf proberen, daarmee riskeer je dat het diertje overlijdt terwijl het een grotere overlevingskans heeft bij onmiddelijke actie via de wildopvang of dierenambulance.